Werkwijze

Ik ben gespecialiseerd in complexe klachten die niet rechttoe-rechtaan te verhelpen zijn. Veel van mijn cliënten zijn al bij andere hulpverleners geweest maar hebben daar de bron van het probleem niet kunnen aanpakken of geen blijvende verlichting van hun klachten kunnen vinden.

In een eerste gesprek inventariseren we de klacht of vraag. Waar heb je last van, hoe lang al, ben je al bij andere hulpverleners geweest, hoe was de behandeling, welk effect had dit? Bij het onderzoek en de behandeling zet ik fysiotherapie, haptonomie en essentiecoaching in. We onderzoeken de fysieke klacht: wat doet pijn of functioneert niet, welke spieren, pezen of gewrichten etc. zijn betrokken, welke oefeningen werken bij jou? Vervolgens kijken we of er blokkades zijn en of het mogelijk is ontspanning te bereiken waardoor de pijn minder wordt. Ook onderzoeken we of er een disbalans is tussen denken, voelen en doen. Waar komt de spanning vandaan, is dit reële of irreële spanning, hoe ga je hiermee om? Welke obstakels staan je in de weg, lichamelijk en/of geestelijk? Doorvragen is essentieel: wie ben jij en wat doe je dat je aan deze klachten komt? Met een behandeling gericht op oorzaak en gevolg maken we de meeste kans de klachten te verhelpen.

Soms zijn er obstakels of ziektes die je niet zomaar kunt oplossen, zoals bv reuma, chronische pijn en andere chronische ziektes. Natuurlijk kan ik die niet op een wonderbaarlijke manier genezen, maar we kunnen wel samen kijken hoe je er beter mee om kunt gaan, zodat je in plaats van je machteloos te voelen (‘de pijn is jou de baas’) tot meer regie komt. Ondanks de pijn heb jij de touwtjes weer in handen. Jij kunt keuzes maken, met als doel je evenwichtiger en meer tevreden te voelen, met het gevoel dat je datgene uit je leven haalt dat voor jou bedoeld is. Een sleutelwoord hierbij is het vinden van de juiste balans. Iedereen raakt wel eens uit balans maar de kunst is om dit te signaleren en te ontdekken hoe je weer terug in balans kunt komen, zodat het zelfhelend vermogen optimaal kan worden benut. Dit is een proces waar ik je graag bij help.